Ok arini mood berbunga nak share resepi..yelah weekend kan waktu untuk memasak utk kuarga..Dahlah smlm masak lunch lambat..sibuk plak nak buat hidangan petang..smlm buat kuih kasturi(import drpd MIL - makasih mak) ngan cekodok bawang.Dahlah ujan..smlm..my brother sefamily pon ku jamu ngan cekodok gaks..sian adikku suh mkn nasik takmo katanya..diratah lauks plak..oklah citer pasal resepi..gambar taderlah..lupa nak snap..
Bahan-bahannya :
Tepung gandum (agak2 jugak - lebih kurang 2-3 cawan)
Sebiji telur
1 ulas bawang besra yg dimayang halus
ikan bilis - optional
kentang - optional
Air (aku pakai air paip jer)kengkadang campur ngan air sejuk
Garam secukup rasa
Cara membuatnya :
Campurkan segala bahan yg kat atas ni, air tu agak2lah..jgn terlampau cair sgt atau terlampau pekat.Kacau semua jgn sampai tepung bergentel.Minyak yg banyak di dalam kuali (make sure minyak dah panas baru masukkan adunan tepung tadi).
Setelah cekodok masak kekuningan,toskan and boleh dihidangkan utk minuman ptg..nyummeh..lagi terangkat kalau dimakan dengan sambal bilis..Mr.Hubby smlm kenyang ngan cekodok jer..hihi
Note : Benda yg simple dan senang kadangkala menambat perut seisi kuarga...
No comments:
Post a Comment