Monday, March 5, 2012

Resepi Sambal Telur Rebus

Lamanya rasa diri ini tak mencoretkan nukilan resepi yer…

Ok..rasa cam nak berkongsi satu lagi resepi di blog..iaitu resepi sambal telur rebus

Bahan2 :

Beberapa biji telur yang telah direbus dan dikupas kulitnya (anggaran masa merebus 15 to 20 mins)
(telur yg telah dikupas digoreng seketika – berwarna kekuningan)
1 biji bawang besar
2 ulas bwg putih
Cili giling (byk mana ikut suka) – yg aku buat 2 senduk besar
Sedikit sos tiram
Sedikit sos cili
Garam dan gula secukup rasa
Minyak

Cara membuatnya :
Tumiskan bawang besar dan bwg putih sehingga layu dan berbau wangi..kemudian masukkan cili giling..
Dan masak sehingga pecah minyak..kemudian masukkan sos tiram dan sos cili..garam dan gula secukup rasa..digaul rata.Masukkan telur..dan biarkan seketika..pastu panas2 bolehlah dihidangkan dengan nasi putih…walla..best..
(heh msk bakul picit lift sendiri)

Nota kaki : Bagaimana nak tak tau sambal tadi dah pecah minyak..adelah dengan melihat perubahan warna dari merah cerah ke merah gelap..means masak betullah...opps tapi bkn sampai hangit yer..
Nak tau sambal tersebut sedap ke tak sedap..adalah dengan memasak cili tadi sehingga pecah minyak..barulah terasa kesedapan sambal tu..ceh perasan lagi…
Aku pon tak pandai sgt..tapi niat di ati tu nak bagi ayor tangan sendiri tok suami..biar selera suami makan..dan Insya Allah berkat..

No comments:

Post a Comment