Wednesday, April 7, 2010

Cekodok dimakan bersama sambal sardin sempoi

Semalam tah apa mimpi pon tak tau tetiba dtg roh rajin nak masak hihi..So buatlah cekodok n sambal sardin..Kata Mr.Hubby rindunya nak makan air tangan ummi..Hihi sian suamiku, tapi apa nak nak buat masa sgt mencemburui..Resepi sempoi n sedap kui kui..

Resepi cekodok udang geragau
Bahan2 :
Udang geragau (yg halus tuh)
Tepung gandum ikut suka (dalam 2-3 cawan)
Bawang besar hiris nipis
Telur sebiji
Air sejuk dan sedikit air panas
Garam

Cara membuatnya:
Campurkan semua bahan di atas kacau rata , masakkan di dalam kuali yg telah dipanaskan minyaknya.


Resepi sardine sempoi

Bahan :
1 tin sardine kecik cap ayam
2 ulas bawang putih & 2 ulas bawang kecik (dihiris nipis)
Sedikit perahan air asam jawa
Satu sudu cili giling
Garam & gula
Sedikit air

Cara membuatnya :
Tumiskan bawang putih & bawang kecik sampai naik bau.Masukkan cili giling dan masak sampai pecah minyak, masukkan air asam jawa, kalau tak cukup tambah air lagi.Dah didih baru masukkan ikan sardin dan sosnya.Akhir sekali perasakan dgn sedikit garam dan gula. Fuh terangkat…ceh perasan..takperlah janji Mr. Hubby suka hihi..

No comments:

Post a Comment